Lattiapintojen puhtaanapito vaatii monipuolista osaamista. Pintamateriaaleja on monenlaisia ja niillä kaikilla on omat puhtaanapito-ohjeensa. Lattiat ovat kiinteistöissä kovassa kulutuksessa ja niiden puhtaanapitoon käytetään runsaasti aikaa. Lattiamatriaalien tulee sopia tilan käyttötarkoitukseen, mm. toimistot, myymälät, koulut, hotellit, uimahallit. Lattiamateriaalin tulee olla terveellinen ja turvallinen, joilloin se ei ole liukas eikä aiheuta ongelmia sisäilmanlaatuun. Lattiamateriaali vaikuttaa myös merkittävästi ääneneristykseen. Askelääni on toisiin tiloihin kulkeutuva lattialla tai porstaissa kulkemisesta johtuva ääni. Kitkaominaisuudet, sähkönjohtavuus, palo-ominaisuudet ja työnaikaiset turvallisuusvaatimukset ovat pinnoitteelle asetettavia valintatekijöitä. Myös ympäristönäkökannalla sekä esteettisyydellä ja hoito-ominaisuudella on osansa lattiamateriaalin valintaa tehdessä.
Suojaus
Suojauksen tarkoitus on muodostaa pintakalvo, johon lika ei tartu ja se on helppo puhdistaa. Vahattu suojakalvo on ohut ja se kuluu käytössä kokonaan tai ainakin osittain pois. Useimmat muoviset lattiapäällysteet eivät nykyisin tarvitse vahausta, mutta vahattaviakin lattioita asennetaan.
Puhdistus ja hoito
Ylläpitosiivouksessa paras puhdistustulos muovilattioilla saavutetaan koneellisesti. Julkisissa rakennuksissa olevat lattiapäällysteet tarvitsevat ylläpitosiivouksen ohella myös hoitamista, jolla lattiapinnan ominaisuuksia ja ulkonäköä parannetaan. Hoitomenetelmien tiheys ja toteutustapa riippuu materiaalin ominaisuuksista ja kunnosta. Lattianhoito-ohjelma suunnitellan valmistajan ohjeen mukaan.
Suojaus
Suojauksesa pyritään säilyttämään linoleumilattialle ominainen himmeä kiilto ja matriaalin hengittävyys suojaamisen jälkeen. Pintaan ei tavoitella korkeaa kiiltoa vaan ainoastaan ohutta kulutussuojaa, joka saadaan linoleumille tarkoitetulla vahalla.
Puhdistus ja hoito
Ylläpitosiivouksessa lattiaan tehdään säännöllisin väliajoin imurointi, kuiva- tai nihkeäpyyhintä. Kosteapyyhintää käytetään mahdollisimman harvoin. Yhdistelmäkoneella puhdistettaessa käytetään pehmeitä pesulaikkoja tai timanttilaikkoja. Puhdistus- ja hoitoaineena käytetään heikosti emäksisiä ja neutraaleja puhdistusaineita. Linoleumi kestää hyvin tavanomaisessa siivouksessa käytettäviä puhdistusaineita ja liuotteita. Vahvasti emäksisten puhdistusaineiden käyttöä tulee vältää. Voimakkaat puhdistusaineet (pH yli 10) vaikuttavat materiaalin pellavaöljyyn ja saattavat tehdä pinnasta kovan, huokoisen ja vaikeasti hoidettavan.
Suojaus
Pääsääntöisesti kumilattioita ei suojata vahalla. Kumi on tiivis materiaali, joka ei tarvitse vahasuojaa kulumista vastaan. Jotkut kumilattiavalmistajat suosittelevat pesun jälkeistä vahausta kumilattioilla sopivalla vahalla. Suojauksessa käytetään päällystevalmistajan ohjeita.
Puhdistus ja hoito
Ylläpitosiivouksessa paras puhdistustulos saavutetaan yhdistelmäkoneella ja pehmeällä pesulaikalla. Nihkeä-, kostea ja tarvittaessa märkäpyyhintä sopii kumilattioille. Puhdistusaineena käytetään neutraalia tai heikosti emäksistä puhdistusainetta. Pienet naarmut voidaan poistaa nopeakierroksisella lattianhoitokoneella, jolloin myös pinta saa lisää kiiltoa ja kitkaisuus vähenee.
Pintapesu. Kumilattiat jotka likaantuvat runsaimmin voidaan jaksottain puhdistaa heikosti emäksisellä tai emäksiselä puhdistusaineella.
Perussiivous. Vahatuille lattioille tehdään tarpeen mukaan perusteellinen pesu vahanpoistoaineella, minkä jälkeen lattia huudellaan hyvin ja annetaan kuivaa ja vahataan uudestaan.
Erikoistilojen lattiat hoidetaan lattiapäälysteen valmistajan ohjeiden ja aina suositusten mukaisesti.
Puulattioita ovat massiivipuulattiat sekä parketit. Puu on luonnonmateriaali, jonka sanotaan ”elävän” ilman kosteuden vaihdellessa. Kun ilma on kuiva, myös puu kuivaa ja kutustuu, mistä johtuen lattiaan saattaa tulla rakoja. Ilmankosteuden, aluslattian kosteuden tai kosteiden siivousmenetelmien vaikutuksesta puu imee itseensä kosteutta ja turpoaa.
Puulattioiden hoito
Käsittelemätön puu on materiaalina huokoinen ja suojaamattomana imee itseensä likaa. Pinnan naarmuuntumista ja likaantumista voidaan ehkäistä estämällä karkean ja kostean lian kulkeutumista puupinnoille hyvillä ovimatoilla.
Lakatun ja maalatun lattian hoitoa
Lakkaus tai maalaus on kestävä suoja, jonka ansiosta puulattian hoito on helppoa lattian käyttöönotosta alkaen. Ylläpitosiivouksessa tärkeintä on lakkaa ja maalia naarmuttavan lian poistaminen pinnalta mahdollisimman pian.
Öljytyn lattian hoito
Periaatteena öljyämisessä on, että puuaines kyllästetään öljyllä likaa hylkiväksi. Parhaimmillaan öljytty puu on sileä ja helposti puhdistettavissa.
Öljyvahatulle puulattialle vahingollisinta ovat hiekka, kivet ja kiviperäinen pöly. Hiekan kulkeutumista sisätiloihin voidaa vähentää käyttämällä eteisissä ja sisääntuloauloissa kynnysmattoja. Kovan kulutuksen lattiat, esim. julkiset tilat, vaativat enemmän hoitoa kuin kotitalouksien lattiat. Lattioiden hoitotarpeeseen vaikuttavat myös lattian puulaji sekä alkuperäisen käsittelyn laatu.
Laminaatti on suhteellisen herkkä materiaali naarmuuntumaan, tämän on otettava huomioon myös laminaattilattian puhdistuksessa. Rakennusvaiheessa laminaatti pitää suojata erityisen hyvin. Ylläpitosiivouksessa tärkeää on poistaa naarmuttava lika sekä runsas kosteus mahdollisimman pian.
Puhdistus ja hoito
Ylläpitosiivouksessa vältetään kosteutta sillä korkkilattia ei siedä kosteutta kovinkaan hyvin. Puhdistukseen suositellaan imurointia tai nihkeitä menetelmiä. Tarvittaessa käytetään neutraaleja tai heikosti emäksisiä puhdistusaineita. Lakatulle korkille ei suositella hoitoaineita, yleispuhdistusaine riittää. Lattiavalmistajan ohjeita noudatetaan.
Keraaminen laatta on yleisnimi suurelle joukolle savesta ja hienoista mineraalijauheista valmistettuja tuotteita, joista valmistettu massa muotoillaan laatoiksi, puristetaan ja poltetaan korkeassa lämpötilassa.
Suojaus
Suojaustarve riippuu laattojen ominaisuuksista. Lasitettuja laattoja ja suurta osaa tiiviistä lasittamattomista laatoista ei tarvitse suojata. Sopivat hoito-ohjeet tulisi saada laatan valmistajalta. Lasittamattomien huokoisten laattojen suojaamiseen voi käyttää kivensuoja-ainetta tai lattiavahaa.
Puhdistus ja hoito
Keraamiset laatat kestävät hyvin kosteutta ja kovaa kulutusta. Puhdistusta edesautetaan mekaanisella harjauksella, joka edesuattaa etenkin saumojen puhdistumista. Ylläpitosiivouksen voi tehdä nihkeillä, kosteilla ja tai märillä menetelmillä käyttökohteen likaisuuden mukaan. Kalkkisaostumat poistetaan happamilla puhdistusaineilla huomioiden saumojen kestävyyys.
Suojaus
Suojauksen tarve riipuu kivilajista. Useimpiin graniitteihin soveltuu puhdistavat aineet ja timanttilaikka. Kivensuoja-aineita suositellaan pehmeille kiville, kuten marmori, hiekkakivi, travertiini sekä vuolukivi- ja liuskekivilattioille.
Puhdistus ja hoito
Kivipinnat kestävät hyvin vettä. Suositaan yhdistelmäkoneen käyttöä sekä nihkeitä ja kosteita menetelmiä sekä neutraalia tai heikosti emäksistä puhdistusainetta.
Materiaalin luontainen ilme on mattahiottu, jollaisena se on helpointa hoitaa.
Suojaus
Puhdistus ja hoito
Mosaiikkibetonipinnat sietävät hyvin vettä. Ylläpitosiivouksessa käytetään säännöllistä imurointia sekä nihkeitä tai kosteita menetelmiä ja likaisuusasteen mukaan joko neutraalia tai heikosti emäksistä puhdistusainetta.
Kevyin betonilattian käsittely on pölynsidonta, joka helpottaa lattian puhdistusta. Pölynsidontakäsittelyssä sidotaan betonilattian pinnassa esiintyvä vapaa kalkki. Puhdistukseen riittää pääosin lakaisu tai imurointi, tarvittaessa voidaan käyttää yhdistelmäkonetta. Lakkaamalla tai maalaamalla betonilattian pintaan muodostuu tiivis pintakalvo. Tällöin puhdistuksessa käytetään kuivia-, nihkeitä- tai kosteita menetelmiä ja tavallisessa ylläpitosiivouksessa neutraalia tai heikosti emäksistä puhdistusainetta. Suuriin pintoihin soveltuu parhaiten lakaisu- tai yhdistelmäkoneajo. Betonilattioiden muovipinnoitteita suositellaan käytettäväksi silloin, kun lakkaus ja maalaus ovat liian ohuita lattiaan kohdistuvaa rasitusta ajatellen. Puhdistuksessa käytetään kuiva-, nihkeitä- tai kosteita menetelmiä ja tavallisessa ylläpitosiivouksessa neytraalia tai heikosti emäksistä puhdistusainetta. Suuret pinnat puhdistetaan yhdistelmäkoneella. Massalattioissa lattiaan tulevan suojakalvon paksuus on suurempi kuin 1 mm, eli paksumpi kuin maaleilla tai pinnoitteilla aikaansaatu. Puhdistusmenetelmät valitaan tarpeen mukaan. Varastojen lattialle riittävät kuivat puhdistusmenetelmät, mutta suurkeittiöiden lattiat ja muut tilat, joissa on lattiakaivo, pestään. Pesussa voidaan käyttää lattianhoitokoneita tai yhdistelmäkoneita. Akryylimassalattioita puhdistettaessa tulee välttää liuotepitoisia puhdistusaineita. Raekivilattiat ovat betonin pinnoitteita, vaikkakin sitä hoidollisesti pidetään omana materiaalinaan. Raekivilattiassa kosteus, hiekka ja muu lika puotoaa kivirakeiden väleihin, jolloin pinta pysyy siistinä eikä ole märkänäkään liukas. Kosteus haihtuu pois ja irtonaisen lian voi imuroida pois rakeiden väleistä. Lattiakaivollisissa tiloissa raekivilattian voi pestä letkulla ja harjalla, vaahdotuslaitteella tai korkeapainepesurilla. Myös yhdistelmäkonepesu onnistuu tyydyttävästi telaharjakoneilla ja pienillä vesimäärillä, koska yhdistelmäkone ei pysty imemään tarpeeksi tehokkaasti kaikkea vettä päällysteen pohjasta. Purukumitahrojen poistoonkäytetään omia, tarkotukseen soveltuvia aineita.
Tekstiililattiapäällysteillä tarkoitetaan kokolattiamattoa tai mattolaattaa, joka peittää koko lattiapinnan. Säännöllinen ja huolellinen puhdistus on tärkeintä tekstiili eli kokolattiamattojen puhdistuksessa. Hyvin suunniteltu imurointiohjelma vähentää suuresti muiden siivoustapojen tarvetta
Puhdistus ja hoito
Päivittäisessä ylläpitosiivouksessa riittää näkyvien roskien poistaminen ja tilan käyttöolosuhteet huomioiden perusteellinen imurointi säännöllisin väliajoin. Tahrat poistetaan mahdollisimman tuoreina, sillä kuivumisen jälkeen tahran poisto on vaikeampaa niiden kiinnyttyä kuituihin. Peruspesu suoritetaan vähintään kerran vuodessa tai useammin riippuen kulutusasteesta ja likaantumisesta.
Suojauskäsittelyt
Tekstiilipintojen suojaukseen on olemassa monenlaisia suojauskäsittelyitä, joiden tarkoituksena on edistää siivottavuutta, suojata likaantumiselta tai sähköistymiseltä. Useimmiten käytetty suojauskäsittely on lianhylkivyyssuojaus, jolloin tekstiili tulee myös kosteutta hylkiväksi. Paljonsuojakäsittely hidastaa tai estää palossa syntyvää hapettumisreaktiota. Käsittelyt kuluvat pois matoista käytettäessä ja pestessä. Käsittely on uusittava aika-ajoin.
Created by Maatio